Edisonova božićna lutka

Tomas Edison, poznat kao jedan od najvećih pronalazača i konstruktora XIX veka, ali vrlo često nazivan kao i jedan od najvećih “kradljivaca” izuma i patenata jednim potezom u svojoj karijeri je možda želeo da pokaže da ima i srce.

Nakon patentiranja fonografa i njegove vrlo uspešne prodaje, Tomas Edison je došao na ideju da iskoristi fonograf za još jednu komercijalnu prodaju. Naime, poznati konstruktor je ovog puta imao na umu lutke koje su u sebi sadržale fonograf.

Ideja je bila da fonofraf reprodukuje božićne pesme koje će u zimu 1890. godine razveseliti mališane širom Amerike. Pesme kao što su Twinkle, twinkle little star, Hickory Dickory,There was a little girl,,Little Jack Horner, Now I lay me down to sleep, Jack and Jill snimio je lokalni hor mališana. 

Međutim, divna ideja se pretvorila u katastrofu. Prilikom transporta  voštani delovi fonografa  unutar lutaka su masovno bili oštećeni, te su lutke umesto božićnih pesama ispustale zvuke koji su plašili decu.  Velika zamisao se pretvorila u Edisonov najveći finansijski promašaj, jer je prodato samo 500 lutaka, koje su u međuvremenu dobile nazi u „đavolje“ lutke.

Zapisi kažu, da je ovaj poslovni neuspeh veoma pogodio Edisona, što nas možda može dovesti do pitanja da li je Edison ovim potezom pokušao da pokaže da ipak ima srce?

Nakon davne 1890. godine Edisonove lutke su „ponovo “progovorile 2015.godine kada su vlasnici jedne od lutaka Robin i Džoan Rolfs pokušali da je poprave. Na zadovoljstvo svih koju su upoznati sa ovom pričom, Edisonova lutka je popravljena i zaista je pevala božićne pesme 2015.godine.

Pored popravke lutke, 2015. godine je Nacionalna laboratorija “Lawrenece Berkeley” u saradnji sa Bibliotekom kongresa, razvila 3D optički sistem za skeniranje, što je omogućilo skeniranje delova lutke i reprodukciju zvuka. Nako ovoga osam snimaka je digitalizovano i mogu se čuti na stranici Nacionalnih parkova.

Da su lutke zaista zastrašujuće zvučale možete čuti na preuzetim snimcima

https://www.nps.gov/edis/learn/photosmultimedia/twinkle-twinkle-little-star-edison-talking-doll-cylinder-metal-prototype-design-tenhp-collection.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published.