Edisonova vintage sijalica

“Kada bismo uradili sve ono što smo realno sposobni da uradimo bili bismo fascinirani samim sobom” T.Edison

Učenici Zmajeve škole su deo regionalnog projekta “Think Science”, koji organizuje Fondacija za obrazovanje, nauku, kulturu i sport “Iskra znanja” iz Bosne i Hercegovine.

Projekat je osmišljen sa ciljem da poveže škole, nastavnike i učenike u regionu, promoviše nauku, probudi pozitivnu komunikaciju između učenika i zainteresuje učenike za istraživački rad.

Projekat je zasnovan na obeležavanju značajnih datuma za svetsku istoriju, nauku, kulturu i sport.

U okviru realizacije projekta, naši učenici su obeležili 11.2. dan rodjenja Tomasa Edisona. Događaj smo nazvali Edisonova vintage sijalica i obeležili nizom aktivnosti u našoj školi .

Iako je svuda u svetu poznat po sijalici, a kod nas po čuvenom “ratu struja” sa Teslom, malo se zna da je Tomas Edison bio vrlo svestrana ličnost, pronalazač i pre svega uspešan biznismen. Amerikanci sa ponosom govore o njemu kao konstruktoru čije izume i danas koristimo.

Da bi što više probudili znatiželju učenika osmog razreda koji su učestvovali u projektu, odigrali smo kviz na kojem su se našla pitanja o formalnom i neformalnom obrazovanju Edisona, maštanjima o idealnom zanimanju, prosidbi druge supruge, prodaji tikera, tetovažama na desnoj ruci, patentu koji je bio njegov najveći finansijski promašaj…i svim onim manje poznatim stvarima koje su zaista zainteresovale učenike da odslušaju priču o Tomasu Edisonu.

Nakon kahoot kviza, niza netačnih odgovora i neverice na licima učenika, nastavnica je kroz predavanje, prezentaciju i više kratkih filmova dala učenicima tačne odgovore na pitanja.

Deo učenika je učestvovao i u kreiranju postera u programu Canva, za izložbu koju smo posvetili Edisonu, njegovoj sijalici, ostalim izumima kao što su fonograf, tiker, prva filmska kamera, aparat za tetoviranje …i čuvenim mislima i motivacionim porukama koje je ovaj konstruktor ostavio iza sebe.

U okviru galerije možete videti delić atmosfere od tog dana.

[ngg src=”galleries” ids=”81″ display=”basic_slideshow”]

Leave a Reply

Your email address will not be published.