Mašite, proletela je Međunarodna svemirska stanica!

Proveravajući prognozu za subotu 08.02.2020. godine svi smo priželjkivali vedro nebo, možda nekoliko stepeni Celzijusa više, ali iskusne kolege astronomi kažu da se za astronomska posmatranja uvek treba dobro obući, neiskusni domaćini su danak platili još jednom prehladom…

Zašto vedro nebo?

Plan za večernji izlazak te subote  bio je romantične prirode-posmatrali smo zvezde.

Naime, profesori sa katedre za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad, prof. dr Sofija Forkapić i prof. dr Dušan Mrđa u goste su nam doveli članove ekipe VoBaNISTA. Akronim VoBaNISTA krije projekat prekogranične saradnje Srbije i Mađarske (PMF Novi Sad i Fondacija astronomske opservatorije iz Baje) u ciljem popularizacije astronomije pod nazivom „Noćno nebo Vojvodine i Bač-Kiškuna kao nova turistička atrakcija“.

Na terenu naše škole bila su postavljena dva teleskopa i termalna kamera te su i učenici i slučajni prolaznici mogli da uživaju u noćnom nebu iznad Zmajeve škole.

Posmatrali smo Veneru, Merkur, Orionovu maglinu i Mesec.

Te večeri Mesec je bio skoro pun i pod nazivom Supermesec. Tragajući za pozadinom naziva naišla sam na podatak da je naziv više astrološke nego astronomske prirode. Da su tzv. supermesec slavili drevni indijanci, u čijim verovanjima je simbolizovao oslobađanje tereta i dolazak velikih promena.

Šta je nama februarski supermesec doneo? RASPUST 🙂

Šalu na stranu, mogućnost viđenja Meseca te večeri je oduševio našeg Docu koji je strpljivo stajao sa telefonom iznad teleskopa i vrebao priliku da napravi fotografiju istog.

Meni, kao koordinatoru projekta “Train like astronaut” (ESA) dao je inspiraciju za jednu od prvih projektnih aktivnosti- sakupljanje koraka do Meseca (o ovoj aktivnosti možete više pročitati u narednom tekstu).

Na kraju je aplikacije ISS Live Now javila da se Međunarodna svemirska stanica približava Srbiji, te smo u sledeće trenutku gledali kako “preleće” iznad naših glava I podigli ruke da još jednom pozdravimo ekipu astronauta na MSS.

Ovo je bio savršen kraj večeri koja nas je prisetila na naš skorašnji razgovor sa sad već bivšim kapetanom MSS Lukom Parmitanom.

Za kraj, hvala prof. Sofiji Forkapić, prof. Dušanu Mrđi i dekanu Milici Pavkov-Hrvijević što su na mapu VoBaNISTA uvrstili i našu školu I posetili bivšeg “đaka”.

…I samo da znate, Doca je pitao kada ćemo opet gledati u nebo? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.