JOB SHADOWING SLOVENIA

 

 U sklopu realizacije projekta „Višejezičnost kao uslov evropskih integracija (Multilingualisam as a Condition For EU Integration)“, delegacija Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice, provela je prvu nedelju marta u Internacionalnoj školi  Danila Kumar u Ljubljani.

job_shadowing_slovenia

job_shadowing_slovenia

Reč je o jednom u nizu projekata platforme „Erasmus +“ koji se prvi put realizuju u našoj zemlji, a tiču se mobilnosti zaposlenih u osnovnim školama. Koordinator projekta Tatjana Štefanac je formirala dva petočlana tima, sastavljanih od direktora škole, pedagoga I pet nastavnika koji učestvuju u realizaciji dvojezične nastave. Prvi deo realizacije projekta bila je obuka za izvođenje dvojezične nastave uz upotrebu CLIL metode u IDEC centru u Atini, dok je drugi deo tima išao na job shadowing u Internacionalnu školu u Ljubljani.

job_shadowing_slovenia
Petočlani tim u Internacionalnoj školi “Danila Kumar”, u Ljubljani

Petočlani tim, sastavljen od direktora škole, pedagoga, profesora razredne nastave, geografije I fizike koji učestvuju u realizaciji dvojezične nastave imali su za cilj da se upoznaju  sa svim segmentima rada i života jedne Internacionalne škole.

job_shadowing_slovenia

Nastavnik fizike, Branislava Blajvaz prisustvovala je nastavni matematike i fizike u odeljenjima od šestog do osmog razreda, i aktivno učestvovala u kreiranju i realizaciji nastave u tim odeljenjima. Tokom posete nastavnicima su prenešena mnogobrojna drugačija iskustva, znanja, veštine i metode koje nastavnici u Internacionalnoj školi koriste u praksi. Nova znanja naši nastavnici će primeniti u praksi po povratku u zemlju i realizovati niz oglednih časova.

 

job_shadowing_slovenia

Pored onovnog zadatka- job shadowing-a, zadatak svakog Erasmus + projekta je i upoznavanje sa kulturom države u kojoj se realizuje projekat. Naši nastavnici su su upoznali sa istorijom, kulturom I turistički destinacijama Slovenije.

job_shadowing_slovenia

Usavršavanje u jednoj od zemalja Evropske unije je vid dobrog  puta da se evropske vrednosti, kroz obrazovanje, prenesu na školu, ali i šire, na lokalnu zajednicu. Najviše koristi  će, svakako, imati naši đaci, jer će i za njih ovo biti korak napred ka otkrivanju mogućnosti za dalje školovanje.

job_shadowing_slovenia

 

job_shadowing_slovenia

Više o projektu možete pročitati na projektnom blogu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.